Ahad, 18 Disember 2011

LOlLlLlLLlLSss!!!

Sebenarnya tidak ada cara untuk menukarkan facebook daripada versi timeline kepada versi lama.Hal ini kerana


pihak facebook telah mengumumkan pada 23 disember 2011 semua pengguna facebook diupdatekan


oleh 'facebook timeline'.




kalau nak tukar jugak macam dulu, hantar 'massage' kepada mark zuckerberg 
(creator of  facebook)




itu sahaja caranya ataupun buat facebook sendiri la...........




hey!!!!!! berita baik,umat islam sudah maju sekarang,


seorang hamba Allah telah membuat facebook versi islamik dan khas untuk umat islam


klik sini




hah!!!!!tunggu pa lagi........jawapan dh dapat.....hehe....

p/s: sayang juga nak tinggal facebook lama tu.banyak tinggalan bersejarah~~~

HOTTS!! toturial BuanG timeliNE Di FaCeBOoK!!

1. Go To Facebook And Login As Usual.



2.Go To Facebook’s Account Settings.



3. Go To Facebook’s Security Settings.


4. Okey ,Now ,Look At The Bottom Option And You Will See.


5. Click “Deactive Your Account”

6.Now, You Already Deactive Your Facebook Account.

7.Okey ,Now Go To Facebook.Com.

8.Fill In This Form :



9. Now You Get A New Facebook.

10. No Facebook Timeline ! It’s Cool Right?


WELL DONE!!!


Sabtu, 17 Disember 2011

my diary~ umi2

Allah, kesian kepada ayah aku,ayah aku bangun awal pagi masak nasi lemak sorang2,selalunya aq
lah tolong ayah aku.sejak mak aku sakit (pempiges ugaris) kajian menunjukkan dalam 1000
orang dalam dunia ini seorang sahaja ada penyakit tu.

salah seorang mak aku lar.


umi cepat sembuh........amin.... :-)



Sabtu, 26 Februari 2011

RejIm gAdDAfI makiN REJIm!!!!


Presiden Libya, Muammar Gaddafi hari ini memerintahkan polis dan tentera menghancurkan rakyat yang cuba menggugat pemerintahannya selama 41 tahun dan memberi amaran penunjuk perasaan akan diperangi sehingga ke titisan darah terakhir.

Pada ucapannya di televisyen hari ini, Gaddafi menegaskan beliau akan terus kekal sebagai presiden Libya dan bersedia mati syahid bagi mempertahankan negaranya.

Sambil mendakwa pemerintahnnya juga disokong oleh rakyat, beliau mengarahkan polis dan tentera menghancurkan rakyat yang kian ramai berdemonstrasi. Setakat ini, angka korban meningkat kepada ratusan nyawa sejak lapan hari lalu.

Gaddafi memberi amaran bahawa pihak keselamatan akan menyelongkar dan menjejaki pemberontak ke 'setiap rumah dan setiap inci ruang' agar mereka menyerah diri atau berdepan dengan maut.

Beberapa jam kemudian, kerajaan Libya buat pertama kali mengeluarkan angka korban akibat kekacauan yang melanda di seluruh negara iaitu 300 terkorban iaitu 189 orang awam dan 111 lagi askar.

Jumlah kematian yang tertinggi ialah di Bandar Benghazi, yang terletak di timur negara itu yang membabitkan tercetusnya penentangan terbesar, kata jurucakap Kementerian Dalam Negeri Libya.

Di Benghazi, 104 orang awam terbunuh manakala 10 lagi askar.

Khamis, 24 Februari 2011

MilLatFaCeboOK FaCebooK UnTuK Umat ISlam!!!



Bermula 19 Mei lalu, Mahkamah Pakistan telah mengharamkan Facebook di Pakistan sehingga 31 Mei sebagai bantahan kepada satu page di Facebook iaitu “Everybody Draw Mohammed Day” atau dalam bahasa Melayunya Hari Melukis Nabi Muhammad. Aktiviti yang diadakan pada 20 Mei lalu di Facebook telah menimbulkan kemarahan penduduk Islam di seluruh dunia kerana menghina Islam dan Nabi Muhammad.


Jika Mark Zuckerberg boleh berbangga dengan kejayaan laman sosial Facebook ciptaannya, Omer Zaheer Meer juga bakal menjejaki langkah Mark dengan penciptaan laman Facebook Islam iaitu MillatFacebook. MillatFacebook hampir menyerupai Facebook dari segi designnya, namun itu bukanlah persoalannya. Mungkin MillatFacebook ini sebagai laman sosial alternatif untuk umat Islam dan memboikot Facebook. Tidak mustahil dengan kehadiran MillatFacebook ini mampu memberi impak kepada Facebook. Sama-sama kita nantikan. Jika anda berminat, bolehlah mendaftarkan diri di MillatFacebook: http://www.millatfacebook.com.

“MillatFacebook helps you connect and share with more than 1.57 Billion Muslims and Sweet people from other Religions.”

MillatFacebook dengan singkatan MFB, seperti juga FB bagi Facebook, pengasasnya berkata, pakar IT kini berusaha memasukkan ciri-ciri lain ke dalamnya bagi mencabar pesaing dari California itu. Setiap ahli memiliki ‘Wall’ untuk ulasan sahabat selain mengandungi kemudahan emel, foto, video, ruang sembang dan perbincangan. Perkataan ‘Millat’ adalah bahasa Urdu yang biasa digunakan untuk merujuk kepada negara.

Keburukan penggunaan Facebook ialah dari segi privasi. Facebook sesuka hati mendedahkan maklumat peribadi pengguna seperti nama, umur, tempat tinggal dan pekerjaan kepada advertisers (pengiklan-pengiklan). Facebook juga banyak meraih keuntungan melalui iklan-iklan di Facebook. Jika tidak mahu duit dilaburkan kepada pihak Yahudi, sama-sama lah kita sokong MillatFacebook yang dicipta bagi memenuhi keperluan sosial orang Islam terutamanya di Pakistan.

Facebook lebih banyak mendatangkan keburukan berbanding kebaikan jika disalahgunakan. Saya sendiri dah join MillatFacebook. Boleh tahan la, lebih kurang macam Facebook je. Sekarang ni, MillatFacebook sedang upgrade server kerana penggunanya kini mencecah

TekNiK2 mENghAfAl AL-QUrAN!!!!

SEBELUM MENGHAFAL


1. Mempunyai azam dan minat untuk menghafal
2. Memilih waktu yang sesuai untuk menghafal
3. Memilih tempat yang sesuai untuk menghafal
4. Berada dalam keadaan tenang
5. Tenangkan pikiran sebelum menghafal
6. Pilih sebuah jenis mushaf dan jangan ubah dengan jenis mushaf lain
7. Beristighfar, membaca selawat dan doa sebelum mulai menghafal


TEKNIK-TEKNIK MENGHAFAL


A. Teknik “Chunking” (potongan-potongan)


* Mengelompokan ayat yang panjang dalam beberapa bagian yang memang sesuai mengikuti arahan guru atawa ustadz, jika belajar bersama mereka
* Mengelompokan awal surat pada beberapa bagian (2 atau 3 bagian) yang sesuai
* Mengelompokan surat dalam beberapa bagian, contohnya mengikut pertukaran cerita
* Mengelompokan juz kepada beberapa bagian mengikut surah, hizib, rubu’, cerita dan sebagainya
* Mengelompokan kelompok surah, setiap 10 juz dan sebagainya


B. Teknik Mengulang


* Membaca sepotong atau sebagian ayat sekurang-kurangnya lima kali sebelum mulai menghafalnya
* Membaca ayat yang telah dihafal berulang-ulang kali (10 atau lebih)
* sebelum berpindah ke ayat seterusnya
* Selepas menghafal setiap setengah halaman, harus diulang beberapa kali sebelum diteruskan bagian yang setengah halaman lagi
* Sebelum menghafal bagian Al-Qur’an seterusnya, harus diulang bagian yang sebelumnya.


C. Teknik Menghafal Dengan Teman


* Pilih seorang teman yang sama-sama berminat
* Orang pertama membaca dan disimak oleh orang kedua
* Orang kedua membaca dan disimak oleh orang pertarna
* Saling menyebut ayat antara satu sama lain


E. Teknik Mendengar Kaset/CD


* Pilih seorang qari yang baik bagi seluruh Alquran atau beberapa qari bagi surah-surah tertentu
* Sebelum mulai menghafal, dengar bacaan ayat-ayat yang ingin dihafal beberapa kali
* Amati cara, lagu dan tempat berhenti bacaan qari tersebut sehingga terpahat di pikiran
* Mulai menghafal ayat-ayat tersebut dengan cara dan gaya qari tersebut
* Sentiasa mendengar kaset/CD bacaan Alquran dan kurangi atau tinggalkan mendengerkan lagu-lagu kerana akan mengganggu penghafalan


F. Teknik Merekam


* Rekam bacaan kita di dalam kaset dan dengarkan lagi untuk memastikan bacaan dan hafalan yang betul
* Bagi kanak-kanak, rekam bacaan ibu-bapa atau guru kemudian diikuti oleh bacaan kanak-kanak tersebut
* Minta kanak-kanak tersebut mendengar kembali rekaman tersebut beberapa kali hingga menghafalnya


G. Teknik Menulis


* Tulis kembali surat yang telah dihafal. Kemudian cek lagi dengan mushaf.
* Menulis setiap ayat pertama awal surat, atau setiap rubu’, atau setiap juz, atau setiap surah dalam sehelai kertas.


MEMELIHARA HAFALAN


1. Jauhi maksiat mata, maksiat telinga dan maksiat hati
2. Banyak berdoa, terutama waktu mustajab doa seperti ketika berbuka puasa, ketika dalam perjalanan, selepas azan dan lain-lain lagi
3. Menetapkan kadar bacaan setiap hari, contohnya, selembar, setengah juz, 1 juz dan sebagainya
4. Membaca pada waktu pagi dan mengulangnya pada waktu malam
5. Jangan membaca ketika sedang bosan, marah atau ngantuk
6. Menulis setiap ayat yang mutasyabih

Jumaat, 7 Januari 2011

PErTaNdiNgan TemPlatE TeRcaNtIk bY GaYaHspEaRs!!!




Tahu tak?? gayahspears ada anjurkan pertandingan template tercantek...
kalau tengok template saya ni, peratusan 
nak menang memang tipis.. tapi xsalah kan kalau mencuba...
mane tau untung sabut timbul, untung batu tenggelam...
kalau menang bes kot!!!!huhuhu...
hadiah?? memang berbaloi baloi... tapi ada syarat nye before
join contest nie... 

 ::Syarat-Syarat::
1. Wajib menjadi pengikut gayahspears(dot)com
2. Copy banner beserta isi entry ni dalam blog korang dan jangan lupa buat sidebar.
3. Tajuk entry korang mestilah Pertandingan Template Tercantik by Gayahspears
4. Tag kepada 3 kenalan blogger
5. Copy dan paste link entri korang kat entri ni ya…
6. Contest tamat pada 26 Januari 2011

Rabu, 5 Januari 2011

TahUn bARu!!!!!

Alhamdulillah,dengan izin-Nya dapat aku update blog nih...sebenarnay aku baru dapat sekolah baru
di yan.sekolah tahfiz.aku memang minat sekolah tahfiz.tahun ni aku berusia 16 tahun.taun depan spm.tapi aku agak lambat lagi kot,sebab aku ambik tahfiz.pengajianku di sana selama 3 tahun,insyaAllah.So,lambat lagilah
aku nak ambik spm hmm....kepada rakan2ku yang awal ambik spm semoga berjaya.yang bestnya aku pelajar paling tua kat sana huhu.....boleh buli junior yahooo.....
Maahad Tahfiz Fityan(sekolahku sekarang)
Air terjun berdekatan dengan sekolahku

Sekolah ni dibawah kerajaan pas Negeri Kedah.Sekolah ini juga baru dirasmikan pada 27 Disember 2010.
Kira aku ni generasi pertama la..hehe...Selain sekolah ni,ada lagi sekolah di bawah kerajaan Pas Negeri Kedah
antaranya ialah Sekolah Rendah Islam Darul Ulum (SRIDU)

LAYAri iNtErNeT sEcARa PERcuMA!!!!!

Pada masa sekarang,internet sangat diperlukan untuk golongan yang menjalankan bisnes atau yang memerlukannya.mungkin anda ingin mendapatkan internet secara percuma......di sini saya ada sedikit
maklumat untuk dikongsi bersama.ianya amat mudah dipelajari
Opera mini versi 5.0

Caranya ialah:

1.Anda hendaklah download aplikasi opera mini disini  atau disini terlebih dahulu.

2.Lepas tu Ubah Setting di handphone dari Line Maxis/Hotlink ke Line Broadband.
Tekan *100#
Pilih 7 Internet dan Tetapan
Pilih 3 Prepaid broadband
Pilih 7 Service Switching
Pilih 2 Switch to Prepaid broadband
Pilih proceed

3.Lepas tu Maxis akan hantar SMS
your SIM has been changed to the profile of Broadband. APN = bbnet you” dari nombor 28222.
Jadi line Maxis dah jadi Prepaid Broadband.

p/s: **Perkhidmatan ini hanya boleh dilakukan bagi Hotlink/Maxis sahaja
      **Handphone anda tak boleh hantar atau terima MMS bila dalam mode Prepaid Broadband.
      **Nak tukar semula ke line Hotlink/Maxis asal boleh guna step tadi pilih Switching dan pilih line Hotlink semula.
     **Jikalau aplikasi opera mini tidak berfungsi boleh juga download aplikasi snaptu disini
     **Aplikasi opera mini atau snaptu hendaklah transfer ke handset anda.

SELAMAT MENCUBA